< Terug naar cases

SEO-teksten tijdens fusering Firda

March 2024
De fusering van ROC Friese poort en Friesland college naar Firda. Een nieuwe naam, een nieuwe uitstraling en samengevoegde opleidingen. Daar hoort een goed werkende website bij in de juiste stijl. Zo dienden ook de opleidingsteksten verbeterd te worden.
Fusering ROC Friese Poort en Friesland college

Afgelopen jaar (2023) heeft er een behoorlijke verandering plaatsgevonden voor ROC Friese Poort en Friesland College. Deze beide scholen hebben de handen ineen gesloten en zijn samen onder de naam Firda verder gegaan. Zo voorzien ze voor een groot deel Noord-Nederland van goede MBO-opleidingen.

In maart 2023 ben ik via Yelgo ingeschakeld om te helpen bij het schrijven van de SEO teksten voor Firda. Bij de kick-off kregen wij, als tekstschrijvers, één of meer clusters waar we de teksten voor mochten gaan schrijven. Dit betrof de opleidingen die meegingen in de fusering. Sommige opleidingen werden door beide scholen aangeboden en moesten versmolten worden tot één SEO-vriendelijke tekst.

Opleidingsteksten goed voor de doelgroep en zoekmachines

Ik kreeg twee clusters toegewezen (Horeca en economie), waar meer dan honderd opleidingsteksten onder vielen. Een hele klus waar een mooie uitdaging lag om veelvuldig twee teksten tot één te maken, geschreven voor de doelgroep en voor de zoekmachines.

Mijn visie ligt bij het schrijven van teksten die emotie bevat, waarin de doelgroep zich herkent, geschreven op de manier zoals deze doelgroep denkt en praat. Maar ook geschreven vanuit het oogpunt van zoekmachines. Want een tekst die leuk is voor de doelgroep alleen die niet omhoog komt als erop wordt gezocht, is een tekst die niet waardevol is.

Teksten in een Firda jasje

De teksten die verbeterd dienden te worden hadden in eerste instantie ook het oude jasje van de desbetreffende school. Hierdoor sloten de teksten niet aan bij de schrijfstijl en branding van Firda.

Doordat ik een handleiding had ontvangen met de visie, missie, kernwaarden en de branding kon ik hiermee aan de slag. Eerst ben ik de teksten SEO- en gebruiksvriendelijk gaan schrijven om daarna het jasje van Firda eroverheen te gooien. Deze manier van werken zorgde ervoor dat de basis (back-end) van de teksten goed was en dat de uitstraling (front-end) hierop werd aangepast.

Mijn plan van aanpak voor de SEO-teksten van Firda

In maart zijn alle schrijvers op locatie in Leeuwarden gekomen om te horen wat de fusering van Firda inhoudt. Daarnaast kregen we daar een korte uitleg over wie Firda is, waar de onderneming voor staat en wat er van de schrijver wordt verwacht. Al met al een interessante ochtend. Na deze kick-off konden we gaan beginnen met schrijven.

De week na de kick-off kreeg ik alle benodigde documenten aangeleverd van mijn contactpersoon, daarna kon ik van start. Ik begon met het maken van een planning, het maken van een template en sortering van de teksten die geschreven moesten worden.

Mijn plan van aanpak:

  • Verzamelen gegevens
  • Planning maken teksten
  • Oude teksten lezen
  • Zoekwoorden uitzoeken (1 a 2)
  • Beginnen met schrijven van de teksten
  • Aanleveren aan mijn contactpersoon
  • Indien nodig een tweede versie schrijven
  • Oplevering van de officiële tekst.

Vrijblijvend een telefonische kennismaking?

Laat hieronder uw telefoonnummer en mailadres achter dan neem ik binnen twee werkdagen contact met u op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Of vul het contactformulier in